Anne'nin Memuru İşçisi Olmaz!!!

Harun 3.5 aylık oldu. Doğum iznim hızla biterken aklıma binbir soru ve binbir düşünce takılıyor. Son günlerde beni en çok düşündüren ise, doğum sonrası beni ziyarete gelen bir arkadaşımın anlattıkları oldu. Onun da yeni bebeği oldu, Harun'dan birkaç ay büyük. Pek tabi işe de başladı bu arkadaşım. Süt verme, sağma saklama konularından konuşurken, zaten öğleden sonra hemen eve geliyorum dedi. Çünkü süt - yani emzirme - izinleri günde 3 saatmiş. Arkadaşım memur ve günde 3 saat süt izni var. Buraya kadar herşey harika.

Şimdi gelelim bu durum bizim - işçi annelerin - bulunduğumuz yerden nasıl görünüyor?

Biz işçilerin hala süt-emzirme- iznimiz günde 1.5 saat!

Hayır, aklım almıyor. "Anne" olmanın memuru işçisi nasıl oluyor? Biz işçi annelerin çocukları daha mı az süte ihtiyaç duyuyor? Benim aklım bu durumu almıyor. Aslına bakarsanız, Sağlık Bakanlığı'nın ısrarla ilk 6 ay sadece anne sütü demesini ve diğer yandan da doğum sonrası iznimizin çocuk 6 aylık olmadan bitmesini de anlayamıyorum. Bu da tezat değil mi? Birşeye "iyidir, doğrudur" deyip o konuda halkı teşvik edecekseniz, aynı zamanda bunun için altyapıyı da uygun hale getirebilmelisiniz. 

Lafı fazla uzatmadan, annenin memuru işçisi olmaz. Anne annedir, her çocuk eşit haklara sahip olabilmelidir. Lütfen bu durumu sosyal paylaşım ağlarından, bloglarınızdan sizler de duyurun arkadaşlar. İşletme körlüğü denen birşey vardır hani. Belki unutulmuş, göz ardı edilmiş bir konudur ama bu konunun bizler için önemini duyuralım. 

Sevgiyle kalın...

Not: Bu yazıyı nasıl zor şartlarda yazdığımı bilemezsiniz. Konuda adı geçen Harun bey kucağımda:) Artık sürç-i lisan varsa affola...

12 yorum:

  1. Son derece haklısın. İşçinin hangi işi düzgün ki, Umarım işe başladığın ilk günleri rahat ve sıkıntısız atlatırsın. Harun bey'ide öp bizim yerimize

    YanıtlaSil
  2. maşallah!!
    ama sen işte her şeye yetişirsen daha fazlasını bekliyorsan senden :(

    Allah yardımcınız olsun tüm çalışan annelerr..

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle haklısın Hilal.Benimde eşim devlet memuru orada çalışan bayanların haklarını anlatıyorda şaşırıp kalıyorum.Mesela onlar bir seneye kadar ücretsiz izin alabiliyorlar.Rapor alabiliyorlar.Belki özel sektördede bunlar kanun olarak geçerli.Ama İşyerinin insiyatifine bağlı olarak hayata geçiyor.Bende günde sadece 1,5 saat kullanabilmiştim:(

    YanıtlaSil
  4. Hilalcim aynı şeyi düşünüyorum bende. Bu kanunu okuduğumda yok artık dmeiştim. Birde ücretsiz izinde de sanırım haksızlık vardı. Süt izni yanında

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısın.Bir hak veriliyorsa herkese eşit verilmeli.
    Ayrıca bebeğiniz kucağınızdayken
    bilgisayarda yazı yazmakta ayrı bir beceri..=)))

    Allah yardımcınız olsun...

    YanıtlaSil
  6. Hilalcim ikinci bebişi yeni öğrendim :( çok uzak kalmışım, sağlıkla büyüsün.

    YanıtlaSil
  7. evet bu ve bunun gibi ayrımlar farklı statülerdeki kamu personeli için bile var. kesinlikle olmamalı, anne annedir.

    YanıtlaSil
  8. hak vermemek elde değil hilalcim. Ben de bir memur anne olarak yapılan ayrımcılığa tamamen karşıyım. Sağlık bakanlığının ilk 6 ay sadece anne sütünü destekleyen kampanyası varken doğum sonrası ücretli iznin en az 6 ay olması gerektiğine inanıyorum. Süt izninin de buna paralel olarak 2 yaşına kadar makul saatlerde düzenlenmesi ne iyi olur. bu konuları sık sık gündeme getirmek belki çalışan annelerin yararına olabilir.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşınızın bir yanlışı var memurlarda da süt izni doğumdan sonra 1 yıl boyunca günde 1,5 saattir. Ama ücretsiz izin süresinde dediğiniz doğru, memurlar hem de 1 değil 2 yıla kadar ücretsiz izin alabiliyorlar. Rapor alma konusu ise biraz tartışmalı, aslında bu bir hak değil, sadece doktor ayarlayıp çalışabilir durumda olmanıza rağmen aksi yönde belge düzenletmek şeklinde cereayn ediyor. Memurlar ile diğer çalışanlar arasında izin yönünden farklılıklar olsa da bence temel sorun memur olmayanların hakları olan izinleri bile kullanamamaları. Memurların büyük çoğunluğu yasal izinlerini kullanırken sorun yaşamıyor, ama diğer çalışanlar işverenlerinin insafına kalıyor, asıl bu duruma bir çözüm getirilmesi gerek.
    Selda

    YanıtlaSil
  10. Selda hanım merhaba;

    arkadaşımın bahsettiği durumu burada paylaşmadan önce araştırdım. birçok memur arkadaşımla da görüştüm. bebek 6 aylık olana kadar 3 saat 6ay-1 yaş arası ise 1.5 saat süt izinleri var. internetten, mevzuatları da bulabilirsiniz. minikler fırsat verirlerse bulup sizinle paylaşacağım.

    YanıtlaSil
  11. Yapılan son değişiklikte(6111S.K.); 104. maddenin (D) fıkrası ile; “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü getirilmiştir.

    YanıtlaSil
  12. 657 sayılı kanun, 104. madde'nin d fıkrasına bakabilir misiniz Selda hanım...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails