Zeytinyağlı Kapya Biber Dolması


 Merhaba;

Bir Ramazan'ı daha tamamladık çok şükür ve ardından bayramı da yaptık, sevdiklerimizle görüştük, şekerler çikolatalar yedik:D muhabbetler ettik. Yorulduk, ama sevindik. Büyükleri ziyaret ettik, sevindirdik. Ve artık bloğa dönme zamanıdır:) 

Umarım çok güzel bir bayram geçirmişsinizdir. Bayramlarda, özellikle de Ramazan bayramında bence en güzel ikram ayran ve zeytinyağlılar. Oruçtan sonra zaten çok yüklenmemek lazım ama bizler hep bir bayram tatlısıdır tutturmuşuz malum, her gittiğimiz yerde ikam ediliyor çoğu kez hayır da diyemiyoruz ve sonrasında sıkıntı yaşıyoruz. O nedenledir ki en güzeli ayran ikram etmek ve eğer size yeterli gelmiyorsa yanında da bir adet zeytinyağlı dolma veya yaprak sarması...

Girişi bu şekilde yaptıktan sonra, çok da lafı uzatmadan zeytinyağlımın tarifini vereyim. Hatırlarsanız daha önce kapya biberin zeytinyağlı dolmasını yapmıştım ama o zaman Antepli Zeynep ablamın yaptığı usül salçalı yapmıştım. Biz normalde Konya'da salça eklemeyiz zeytinyağlılarımıza.  

Not: Bu dolmaya ne fıstık ne kuş üzümü eklemedim. Pratik bir dolma oldu, lezzetinden de birşey kaybetmedi bu malzemeleri çıkardığımda. Zaten kuş üzümünü sevmiyorum dolmada, fıstık da olsa da olur olmasa da dediklerimden :D

Malzemeler:

3 adet kuru soğan
 3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak pirinç
1 limon suyu
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
İstediğiniz baharatlar ( özellikle dereotu )

Yapılışı:

Pirinçleri yıkayın ve 15 dk ılık suda bekletin. Diğer yandan soğanları ince ince doğrayıp yağda kavurun. Pirinçleri süzün ve soğanların içine koyup birlikte kavurmaya devam edin. 5 dk kadar sonra içine bir bardak su koyup ocaktan alın. Karışımın içine tuz ve baharatları ilave edin. Pirinçler suyu iyice çektikten sonra dolmalık biberlerinizi alıp doldurun.ç Sımsıkı bastırmayın ki pirinçler şiştikçe biberlerinizi parçalamasın. Üzerine limon suyu ve kesilmiş limonlardan koyun ve yarım bardak kadar suyu da tencereye döküp çok kısık ateşte pişmeye bırakın.  Suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun.

 

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık geçmiş bayramında kutlu olsun sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık cok nefis görünüyor banada beklerim

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails