TRELESS MOUNTAIN


TRELESS MOUNTAIN

Tür: Dram
IMDB Puanı: 7.2

İki küçük kız çocuğunun yüreğindeki büyük umutlar…

Ve annelerine kavuşmak uğruna verdikleri mücadele…


Hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini So Yong Kim’in yaptığı “Ağaçsız Dağ / Treeless Mountain” filmi, kendi çocukluk anılarından yola çıkarak iki küçük kız çocuğunun üzerinden, yine onların gözünden işlediği hikâyede aidiyet yoksunluğunu ve aile bağlarının önemini yalın ama özgün bir dille beyaz perdeye yansımış muhteşem bir yapıt.

Genç yönetmenin kendi çocukluk anılarından ve hayatının bir dönemini terk edilme korkusuyla yaşadığı anılarını kullanarak ortaya çıkardığı “Ağaçsız Dağ” filmi, masumiyet ve duygusallık konusunun etkili bir şekilde işlendiği başarılı bir eser.

Filmde profesyonel olmayan küçük oyuncuların sergilediği duygu yüklü müthiş performansla çok başarılı bir iş ortaya çıkaran yönetmen Kim, umudun, mücadelenin ve ait olma duygusunun insan hayatında ve özellikle çocukların dünyasında ne kadar önemli olduğunu, onların gözünden bir çocuk saflığında çok gerçekçi ve dokunaklı bir şekilde beyazperdeye aktarıyor.

Güney Kore yapımı “Ağaçsız Dağ” filmi, Berlin Film Festivali´nde “Ekümenik Jüri Ödülü”, Dubai Film Festivali´nde “En İyi Film Ödülü”, Pusan Film Festivali’nde “Netpac Ödülü” ve Tokyo Film Festivali’nde “Filmex Jüri Özel Ödülü”nü alarak katıldığı bütün festivallerden ödüllerle dönmüştür.

Konusu: 6 yaşındaki cesur Jin, annesi ve tombul kız kardeşi Bin ile Güney Kore'nin Seul şehrinde küçük bir dairede yaşamaktadır. Anneleri gidip onlardan ayrı yaşayan babalarını aramaya karar verdiğinde Jin ve Bin yaz için küçük bir kasabada alkolik teyzeleriyle birlikte yaşamak zorunda kalırlar. Anneleri kızlara domuz bir kumbara verir ve kumbara dolduğunda döneceğine söz verir. Kızlar için başlarda can sıkıcı bir ayrılık gibi görünen durum büyük teyzelerinin evini kaybetmesiyle hüzünlü bir duruma dönüşür. Anneleri dönmeyi başaramayınca, Jin ve kız kardeşi büyükbabası ve büyükannelerine ait bir çiftliğe taşınmak zorunda kalırlar. Bu ayrılık yolculuğu boyunca Jin aile bağlarının önemini öğrenir. Büyükannesinin azminden ve sıkı çalışmasından ilham alan Jin kız kardeşi ile ilgilenmenin aslında kalbindeki eksikliği doldurmanın bir yolu olduğunu öğrenir.
Yorumum: Film içimi burktu. Annelerinin çaresizliği, çocukların o çaresizlik içinde annelerine olan özlemleri ve bekleyişleri, emanete iyi bakamayan - bu yüzden kendisini dövmek istediğim- bir hala. Böyle işte, yavaş, hareketsiz ama sanki yan mahallede oluyormuş gibi gerçekçi bir film bu.. İzlemelisiniz...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails